Onderzoek en diagnose

U bevindt zich hier: Alvleesklierkanker Ľ Onderzoek en diagnose

Het stellen van de diagnose alvleesklierkanker

Het stellen van de diagnose alvleesklierkanker is niet altijd makkelijk. Vaak zijn er meerdere onderzoeken nodig. Welke dat zijn, is afhankelijk van de behandelend specialist en het ziekenhuis.

Bloedonderzoek

De huisarts kan een bloedonderzoek (laten) doen als er een vermoeden is van geelzucht, een mogelijk symptoom van alvleesklierkanker. Ook kan via een bloedonderzoek suikerziekte worden aangetoond, een ander mogelijk symptoom van deze kankersoort.

CT-scan

Bij een CT-scan worden driedimensionale foto's van organen en/of weefsels gemaakt. Doordat deze foto's zeer gedetailleerd zijn, kan een eventuele tumor goed worden gelokaliseerd. Ook kan worden bekeken of de tumor operatief te verwijderen is. Verder kunnen uitzaaiingen aan het licht worden gebracht. Bij een CT-scan kan gebruik worden gemaakt van een contrastvloeistof om de bloedvaten duidelijk zichtbaar te maken. Dit is nodig om te zien hoe groot de tumor is en om te kunnen bepalen of deze in andere organen is doorgegroeid.

Echografie

Bij echografie worden de organen en/of weefsels door middel van geluidsgolven op een beeldscherm zichtbaar gemaakt. Eventuele tumoren en/of uitzaaiingen worden op deze manier aan het licht gebracht. Een echografie is met name nuttig om erachter te komen of de galwegen zijn uitgezet en of er eventueel uitzaaiingen naar de lever zijn.

MRCP (magnetische resonantie cholangio-pancreaticografie)

Bij een MRCP wordt met gebruikmaking van een magnetisch veld een MRI-scan van alvleesklier en galwegen gemaakt. Vaak wordt vooraf via de arm een contrastvloeistof in de bloedbaan gespoten. Een MRCP is een goed alternatief voor een CT-scan.

ERCP (endoscopische retrograde cholangio-pancreaticografie)

Bij een ERCP wordt door middel van een endoscoop (een flexibele buis) met daaraan een kleine camera gekeken naar een afsluiting van de galwegen. De buis wordt door de mond via de maag tot in de papil van Vater ingebracht. Daarbij wordt voor een duidelijk beeld contrastvloeistof ingespoten. Wanneer er een tumor wordt gevonden, kunnen met behulp van een klein borsteltje tumorcellen worden weggehaald voor nader onderzoek. Als de tumor de galweg afsluit, kan er een plastic buisje (een stent) worden geplaatst om de gal weer naar de dunne darm te laten vloeien. Hierdoor zal de geelzucht die het gevolg was van de blokkade verdwijnen.

Laparoscopie (kijkoperatie)

Voor een kijkoperatie kan worden gekozen als er uitzaaiingen worden vermoed. Nadat de patiŽnt onder algehele narcose is gebracht, worden lever en buikholte op verdacht weefsel gecontroleerd. Zo nodig wordt er wat weefsel (biopsie) weggenomen voor nadere inspectie.

Lees verder over de behandeling van alvleesklierkanker -->


(Advertentie)(Advertentie)